Translate

dijous, 15 de juny de 2017

TIGRE I DRAC


Quan el Tigre i el Drac es troben en el cel, el resultat sempre és incert. 
Cal ensenyar rectitud als nostres descendents i permetre que cada generació s'aixequi i es mantingui viva per si mateixa.

"Lü va dir:
- El Drac és la forma primordial del fetge i el tigre és l'esperit dels pulmons. El fluid que emergeix del foc del cor és l'aigua veritable. L'aigua, silenciosa i misteriosament, amaga el drac veritable. Per què dius que el Drac no procedeix del fetge sinó que resideix al palau de li? El vapor que emergeix dels ronyons és el vapor veritable. Aquest vapor, de manera subtil i esquiva, amaga el tigre dins del foc veritable. Per què dius que el tigre no procedeix dels pulmons sinó que resideix al palau de K'an?
Chung va dir:
- El Drac és yang en el seu estat natural. Vola pel cel i quan brama neixen els núvols i s'humitegen les deu mil coses. La seva forma primitiva és el Drac verd; les seves adreces són chia i i (est); el seu element és la fusta; la seva estació és la primavera, i en la seva forma humana representa la benevolència. El seu trigrama és chen i en el cos és el fetge. El tigre és yin en estat natural. Corre pel camp i, quan udola el vent, bufa a les muntanyes i amanseix tots els insectes. La seva forma primitiva és el tigre blanc; les seves adreces són el keng i el hsin (oest); el seu element és el metall; la seva estació és la tardor, i en la seva forma humana representa la integritat i l'honor. El seu trigrama és tui i en el cos són els pulmons.
     Encara que el fetge és yang en estat natural resideix en la posició del yin. El vapor dels ronyons alimenta al vapor del fetge. Seguint la relació mare-fill, l'aigua engendra la fusta. Quan el vapor dels ronyons sigui abundant, el vapor del fetge serà fort. Quan el vapor del fetge sigui fort, el yin que roman en els ronyons es purgarà i emergirà el vapor de pur yang.
     Tot i que els pulmons són yin en estat natural, resideixen en la posició del yang. El fluid del cor alimenta el fluid dels pulmons. Seguint la relació marit-dona, el foc domina el metall. Quan el fluid del cor abasti els pulmons, naixerà el fluid dels pulmons. Quan emergeixi el fluid dels pulmons, el yang que roman al cor es purgarà i baixarà el fluid de pur yin.
     El fetge és yang en estat natural i pot alliberar del yin als ronyons. El vapor que passa a través del fetge és yang en estat pur. Dins del vapor del yang pur es troba oculta l'aigua única i veritable. Intangible i informe, rep el nom de Drac yang. Els pulmons són yin en el seu estat natural i poden alliberar al cor del yang. El fluid que flueix en els pulmons és yin pur. Ocult dins del fluid de yin pur es troba el vapor d'yang veritable. Invisible i esquiu, rep el nom de tigre yin.
     El vapor puja i el fluid descendeix, així que normalment no interactuen. No obstant això, quan l'aigua única i veritable que està en el vapor es troba amb el fluid, els dos s'uneixen, i quan el yang veritable del fluid es troba amb el vapor, s'enllacen. Si saps com utilitzar els mètodes adequats per controlar el vapor i el fluid quan interactuïn, de tal manera que el vapor dels ronyons no s'escapi i l'aigua veritable pugui extreure del vapor, llavors no es perdrà el fluid del cor. D'aquesta manera, podràs acumular el vapor de yang veritable del fluid. La mare i el fill s'uniran i es cuidaran mútuament. L'arròs rebrà els raigs del sol i creixerà. Si tot va bé en el teu cultiu, la medicina madurarà en cent dies; en dos-cents dies es formarà el fetus sagrat, i en tres-cents dies podràs desfer-te del teu embolcall i convertir-te en immortal.
La píndola daurada adopta la forma d'un ou de cigala i el seu color és vermell ataronjat. Quan muntis guardia al tan-t'ien inferior podràs preservar el teu cos, viure eternament en el regne terrenal i convertir-te en un immortal terrenal. "

El Tao de la salud, la longevidad y la inmortalidad. Versión de Eva Wong. Editorial Gaia

  
La relació entre els símbols del tigre i el drac va íntimament relacionat amb la cultura i mitologia xineses i amb una de les seves grans doctrines, la teoria del Yin i el Yang del TAO budista, el tigre i el drac representen la dualitat i són emblemes del horòscop xinès.
El tigre i el drac eren considerats i usats com tòtems a l'antiga Xina i d'aquí que se'ls trobi sovint en l'art i en el folklore xinesos, són molt comuns en la consciència col•lectiva oriental. Per als xinesos els dos animals representen les dues consciències  o punts de vista de l'home, en els quals es basa per definir la seva conducta. Una, el drac, més calmada i reservada, i l'altra, el tigre, amb més temperament i impulsiu.
El tigre representa el valor i la valentia, el poder, el dinamisme, una increïble i inesgotable energia.
En un vell proverbi xinès diu que una muntanya no té espai per a dos tigres, doncs aquests animals són considerats tan ferotges que només un pot viure en pau a la muntanya. És per tot això que les formes i moviments del Tigre han d'estar acompanyats d'aquest esperit, aquesta agressivitat i determinació tan propis del Tigre.
El drac simbolitza la virilitat i la potència, per això era un símbol de l'emperador en les tradicions xineses i vietnamites.
A Occident els dracs són vistos com a monstres terribles, elements del mal, com aquell que, segons la llegenda, va ser derrotat per Sant Jordi, i el drac de l'Apocalipsi (el mateix Satanàs). Malgrat tot, a l'Orient i especialment a la Xina, la història és una altra. Els dracs tenen una fama diferent ...
Són éssers savis, poderosos i senyors de l'element aigua. Són els que porten els llamps, els trons i la pluja. El drac xinès representa la força, la felicitat i la prosperitat.

L'equilibri còsmic està representat per un tigre que camina davant d’un drac, el qual planeja sobre el símbol del Yin i el Yang. El drac, que s'associa a la polaritat yang, i el tigre, de polaritat yin, expressen l'harmonia del Cosmos, l'Univers, segons el pensament xinès. Aquesta relació s'expressa a través del símbol T Aichi T o, la roda de Yin-Yang, expressió màxima del Taoisme, i de la filosofia xinesa en general.
En el pensament xinès, Yin i Yang són dos estats de la realitat, el primer correspon a la passivitat, la nit, el femení, el fred ... i el segon a l'activitat, al dia, el masculí, la calor ... però cal comprendre a aquests dos estats no com a contraris sinó com barrejats i imbricats. Tota cosa és alhora yin i yang, i pot oscil•lar d'un estat dominant a l'altre. Tot està  acompanyat també del seu complementari, com la vessant il•luminada pel sol d'una muntanya no pot existir sense l'altra està que està a l'ombra. La complementarietat i coincidència dels dos estats és mostrada pel símbol del taijitu, cadascun dels dos conté la font de l'altre.
Tigre i Drac formen part del Zodíac Xinès, que té milers d'anys d'antiguitat. Encara avui, milions de creients a tot el món el consulten regularment.

Explica una llegenda xinesa que fa molt de temps, amb motiu de l'any nou, Buda va cridar a tots els animals de la Creació amb la promesa de dedicar un any, segons l'ordre de la seva arribada, a tots els que acudissin. Es van presentar 12: Rat, el Búfal, el Tigre, el Gat, el Drac, la Serp, el Cavall, la Cabra, el Mico, el Gos i el Porc.
Buda els va honrar usant per representar les dotze fases del Zodíac. Des d'aquest moment, el cicle zodiacal asiàtic, igual que el nostre zodíac, es va concentrar al voltant del número dotze, però cal tenir en compte que es tracta d'un cicle zodiacal de dotze anys, i no de dotze mesos, ja que els signes astrològics no depenen del Sol en aquest cas, sinó de la Lluna.
Als països asiàtics, l’ Horòscop es basa en la Lluna en lloc del Sol que triem a occident. Per tant els seus anys són lunars. Cadascun d'ells comprèn 12 llunes noves i una tretzena cada dotzena d'anys, per la qual cosa un nou any mai coincideix amb la mateixa data. I els signes es continuen sempre en el mateix ordre, essent representats per dita selecció de 12 animals, que exerceixen una influència en la vida, el destí i el caràcter dels éssers humans. Publicat 10/12/2014:
http://dracmaycave.blogspot.com.es/2014/12/tigdre-i-drac.html