Translate

dijous, 18 d’agost de 2016

MOO-KUNA


" Moo" fa referència a la figura de rèptil, mentre que "kuna" al·ludeix a una criatura desconeguda.

Com que els hawaians no tenen cap jerarquia animal establerta, hem de parar atenció al folklore popular per aprendre de la seva raça mítica de dracs.

Originalment, Kuna era una criatura malèvola que embrutava les aigües dels canals i rius, que va desenvolupar un gran odi per la deessa Hina, mare de l'heroi Maui. 

Per mitjà d'enganys, va aconseguir conduir-la cap a la seva cova. La trobada va culminar amb una batalla màgica entre els dos, que va incloure una competència de càntics i la maledicció final proferida per Kuna. 

Hina, atrapada, va cridar a Maui perquè vingués a rescatar-la, i aquest va atrapar al drac gràcies a un cub màgic. Després, el va cremar amb lava. 

Els terratrèmols que es van originar a partir d'aquesta batalla reflecteixen la creença mítica que les serps-dracs van tenir una important influència en la creació de la Terra. 

Kuna va utilitzar l'aigua per enganyar al seu enemic, però va ser mitjançant el foc, amb lava com l'heroi Maui va aconseguir combatre al drac i cremar la seva gruixuda pell. 

Un element important d'aquesta mitologia és que s'inverteixen els rols de la natura: l'aigua ja no s'associa amb "el bo" i el foc amb "el dolent", sinó a l'inrevés.

Els dracs ocupen un paper primordial dins de la cultura hawaiana: són criatures venerades a través del seu déu, Ca-moho-alii, el rei dels dracs, conegut posteriorment com "El rei dels taurons" i el guardià de la carabassa que contenia l'aigua de la vida, que li donava el poder de reviure als morts. 

Són criatures fabuloses dotades d'una multiplicitat de capacitats sobrenaturals: poden patir diverses metamorfosi o generar-les en els altres. 

De la mateixa manera, els dracs són éssers duals per naturalesa, que mantenen forts lligams amb la terra, els arbres i el món terrenal. Són criatures heterogènies; criatures de l'aire però els llaços més forts els tenen amb l'aigua.

Cal destacar que al nord d'Austràlia, durant el ritu de la circumcisió, la Serp de l'Arc de Sant Martí ha d'empassar-se al candidat, el qual passa a un estat d'inconsciència proper a la mort. D'aquest estat emergeix amb més força i es diu que "torna a néixer". Aquest, com veiem, és un concepte plenament espiritual.

Així, el drac o l'home llangardaix és una baula perduda en el sentit de l'evolució de la naturalesa humana del hawaià i tahitià, en tractar d'explicar el seu origen (Charles Darwin l'atribueix a l'home de la família dels primats) el que sorprèn que en aquest cas és que els tahitians atribueixen la seva evolució al tauró, la tortuga, les aus, el llangardaix i per això s'han desenvolupat històries sorprenents envers a ells.

Per exemple: Nananaue l'home que tenia gola de tauró a l'esquena i que vivia aïllat al nord de la vall de Waipio (diuen que no era l'únic) una explicació no tan mítica atribueix que era part d'una tribu de caníbals i com els hawaians no concebien el canibalisme llavors preferien pensar que eren homes tauró que no havien acabat d'evolucionar.