Translate

dissabte, 20 d’agost de 2016

DIVINUS DRACO A TORROELLA DE MONTGRÍ


 

"Menjar el cor del drac augmenta la valentia; qui el menja, venç als animals. Si es lliga la seva pell a un enamorat, decaurà la seva passió. L'estat de qualsevol lloc en el qual s'enterri el seu cap es tornarà agradable." Nuzhat, Bestiari medieval.

A Torroella de Montgrí, el document més antic que coneixem que ens mostra l'existència d'un drac data de 1608 i corresponia a la visita pastoral del bisbe Zuazo a la capella de Sant Antoni, on demanava al "beneficiat" que tragués o fes treure el gegant, el drac i els "altres" d'aquest lloc sota la pena de 5 lliures. Un altre document de 1666 menciona la festa del Corpus, els balls dels gegants i l'acompanyament d'un drac. Posteriorment, la figura de la bèstia desapareix de l'imaginari popular i, ara com ara, no en tenim més constància. 

Actualment, les figures de dracs han retornat amb personalitat pròpia a les cercaviles festives i als correfocs. El nou Drac de Torroella, iniciativa de la colla Amics dels Gegants i Capgrossos de la vila, ha sigut dissenyat i construït per l'escultora i restauradora Dolors Sans. Es tracta d'una figura de fibra de vidre, estructura d'alumini amb punts de focs i per a un portador. A diferència d'altres bèsties, el drac es porta dret com un gegant, cosa que ens indica la gran popularitat dels gegants a Torroella. A més a més, l'animal és una recreació idealitzada de les representacions de dracs als escuts heràldics medievals que els relacionaven amb les famílies dels nobles catalans i europeus. Segons l'autora, també va imitar els capitells romànics i gòtics. Al llom porta reproduït el perfil geogràfic més conegut del paisatge del Baix Ter: el massís del Montgrí, amb el castell i les illes Medes. La cua, serpentejant com el riu Ter, envolta les faldilles que recorden les pedres d'una fortificació, el castell de Montgrí; el seu significat és que el drac protegeix la vila. El resultat és una figura fantàstica, gust de l'autora per l'animal en plena acció, que protegeix la torre abans de lluitar amb el seu adversari. 

El Drac de Torroella ja s'ha convertit en el benefactor i guardià de la vila, ara com ara, paradís inabordable. Extret de: http://www.emporion.org/index.php/2013-03-07-16-56-18/2009/item/2065-divinus-dracoUn cop a Torroella de Montgrí no deixeu de gaudir d'un descans energitzant després de fer una visita a la Torre de les bruixes.

Aquesta torre formava part del recinte emmurallat de la vila de Torroella de Montgrí que des de l'edat mitjana i fins ben bé el segle XIX encerclava la població.

La torre es coneixia amb el nom de la torre nova per ser la darrera que es va construir al segle XVI. El que es pot veure avui és la torre cilíndrica amb elements defensius preparats per a arma de foc i una part de la muralla amb una porta d'entrada tapiada.

Aquest lloc acull la principal llegenda de la vila. Segons la tradició, aquest era un punt de trobada de bruixes i gent misteriosa. Precisament aquestes bruixes acompanyades d'un personatge enigmàtic "L'avi Xixó" varen aturar el pas del rei Pere III en el seu camí cap al palau del Mirador. El rei, empipat, va manar tapar el portal tal com el veiem a l'actualitat.Imatges gentilesa de Rosa Grau