Translate

dissabte, 21 de gener de 2017

Níðhöggr


Art by Adam Ford


Nidhogg -en nòrdic occidental antic: Niðhǫggr que es pot traduir com «el que colpeja ple d'odi»- és un drac de la mitologia norrena que viu al Niflheim, a prop de la font Hvergelmir, amb dues vibres més, Góinn i Móinn. 

Nidhogg, rosega des de sota una de les tres arrels del freixe còsmic Yggdrasil, la que arriba fins al Niflheim, intentant matar així el freixe, ja que sap que, tan bon punt aquest mori o caigui, arribarà la fi del món. 

Les tres nornes, Urd, Verdandi i Skuld guareixen les ferides del freixe còsmic amb la sorra llecorosa de la deesa d'Urd, una font que neix devora una altra de les tres arrels del freixe Yggdrasil.

Mitjançant l'esquirol Ratatosc (norrè occidental antic: Ratatǫskr) aquest drac intercanvia insults (ǫfundarorð) amb l'Àliga que habita les branques més altes d'Yggdrasil, sense que se sàpiga quin fou el motiu d'aquest odi mutu ni el nom de l'Aliga.

Nidhogg és descrit com un drac negre (dimmr), refulgent (fránn), amb el cos recobert de plomes, que puja volant des de les Muntanyes de la Foscor (Niðafjǫll), situades en el submón, plana sobre els camps de batalla i, després, torna al submón amb els morts de què s'alimenta entre el seu plomatge 

A la Vǫlospá s'especifica que es nodreix de la sang dels morts, la qual xucla, i fins i tot s'alimenta dels mateixos cadàvers (http://etext.old.no/Bugge/voluspa/).

Aquest drac femella rosega sense parar l'arrel fins que vingui el Ragnarök i tot sia destruït per, després de la regeneració, turmentar les ànimes humanes que hagin quedat en el Niflheim.

La mitologia germànica inclou al drac (Nidhug o Níðhöggr) entre les forces de l'inframón.  Els antics escandinaus (els víkings), conferien a les proes de les seves naus forma de drac, en la creença que així espantarien als esperits (Landvaettir) que vigilaven les costes a les que arribaven.